B12 Vitamin Değerim Neden Önemli?

B12 vitamini (kobalamin), bitkilerde sentezlenemeyen sadece mikroorganizmalar tarafından sentezlenen ve hayvansal dokularda bulunan bir vitamin türüdür.

B12 Vitamin Değerim Neden Önemli?

B12 vitamini (kobalamin), bitkilerde sentezlenemeyen sadece mikroorganizmalar tarafından sentezlenen ve hayvansal dokularda bulunan bir vitamin türüdür.

B12 vitamini (kobalamin), bitkilerde sentezlenemeyen sadece mikroorganizmalar tarafından sentezlenen ve hayvansal dokularda bulunan bir vitamin türüdür. Bu yüzden bizler de b12 vitaminini et, tavuk, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi hayvansal kaynaklar tüketerek bunun yanı sıra takviye edici gıdalar aracılığıyla alabiliyoruz. B12 vitamini ihtiyacı küçük bebeklerde günde 0,4 mcg ile yetişkinlerde günde 2,4 mcg arasında değişir. Hamilelik ve emzirme döneminde gereksinimler biraz daha yüksektir. Yeterli ve dengeli bir beslenme, gerekli B12 vita­mini kaynaklarını içermektedir.

“Sürekli hayvansal kaynaklarla besleniyorum fakat B12 değerim yine de düşük çıkıyor” diyorsanız bu vitaminin sindirim sisteminizdeki yolculuğunu bilmeniz gerekir. B12 vitamini kimyasal açıdan karmaşık bir moleküldür. Besinlerdeki B12 vita­mini proteinlere bağlanır ve bu da midenin asit ortamında pepsin yardımıyla ayrışır. Midede parietal hücreler, interensek faktör dediğimiz B12 vitamininin emiliminde destekçi yapılar üretir. Vitamin B12’nin sindirim ve emilim yolaklarında oluşabilecek aksaklıklar B12 yetersizliğine yol açabilir. Yetersizliğin ileri boyutlarında pernisiyöz anemi dediğimiz bir kansızlık türü görülebilmektedir. Pernisiyöz anemi, vücutta B12 vitamini eksikliği sebebiyle oluşmaktadır. Beslenme kaynaklı yetersizliğin görülme oranı nadir olarak görülmektedir. Bağırsakta emilim bozukluğu olan kişilerde aneminin daha yaygın görülebildiği bilinmektedir. Vitamin B12 eksikliği anemisinin belirtileri ve semptomları;  Beyin sisi, hafıza sorunları, bilişsel bozulmalar, ruh durumu değişiklikleri, motor becerilerle ilgili güçsüzlükler, yorgunluk, anksiyete vb. olduğu yayınlarda bildirilmektedir.

Toplumda sık görülen B12 vitamin eksikliğinin birbirinden farklı birçok nedeni bulunmaktadır. Bu nedenler genel olarak; yetersiz emilim, yetersiz alım, vücutta taşınma ile ilgili problemler, depolanma ile ilgili sorunlar, kullanılan ilaçlara bağlı nedenler şeklinde sınıflanabilir. Kronik alkol kullanımı, vejetaryen beslenme ya da uzun süreli malnütrisyon sonucu yetersiz alım, B12 ile ilişkili sorunlara neden olabilmektedir. Vitamin B12 eksikliği için beslenmenin yanı sıra oral (tabletler, sublingual) veya intramuskuler olarak takviye edici gıda destekleri hekim tarafından önerilebilir. Emilim bozukluğuna bağlı kullanılan oral doz günlük 1000 ila 2000 mcg olarak bildirilmektedir. Kişi bazında ihtiyaçlar dahilinde günlük, günaşırı, haftalık olarak değişebilen doz ayarlamaları hekim tarafından belirlenmektedir.

 

Kaynakça

  1. Harvey R. and Farrier D. (2011). Lippincott’s Illustrated Review: Biochemistry
  2. Wolffenbutter B. etal. (2023). B12. BMJ:3832
  3. Ayyıldız O. vd. (2024). B vitaminlerinin İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri. Orient Yay. ISBN : 978-625-6598-59-1

 

Takviye edici gıdalar ilaç değildir. Hastalıkların önlenmesi veya tedavi edilmesi amacıyla kullanılamaz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.