Neden Tercihim Evopharma ?
EvoPharma, zengin içerikli ürün yelpazesiyle sağlıklı yaşama katkı sunan güvenilir bir takviye edici gıda markasıdır.
DAHA FAZLASISağlıklı ve kaliteli bir yaşam için bedenen, zihnen ve sosyal açıdan doğru bir yaklaşım gerekir. Bu da dengeli beslenmek, düzenli egzersiz, stres yönetimi, yeterli uyku ve sağlıklı ilişkiler gibi birçok faktörü içerir.
Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için bedenen, zihnen ve sosyal açıdan doğru bir yaklaşım gerekir. Bu da dengeli beslenmek, düzenli egzersiz, stres yönetimi, yeterli uyku ve sağlıklı ilişkiler gibi birçok faktörü içerir.
Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için bedenen, zihnen ve sosyal açıdan doğru bir yaklaşım gerekir. Bu da dengeli beslenmek, düzenli egzersiz, stres yönetimi, yeterli uyku ve sağlıklı ilişkiler gibi birçok faktörü içerir. Dengeli beslenmenin önemli kurallarından biri de vücudun ihtiyaç duyduğu mineralleri almaktır. İşte bu önemli minerallerden biri besinler ya da takviyeler aracılığıyla günlük olarak alınması gereken magnezyumdur.
Sağlıklı yetişkin bir insan vücudunda yaklaşık 22-24 g magnezyum bulunur ve bunun %50 - 60’ı kemiklerde, %40 -50’si kas ve yumuşak dokularda ve geri kalan %1 ‘lik kısım ise hücre dışı sıvıdadır (serumda ve RBC). Yani hücre içi Mg konsantrasyonu hücre dışının yaklaşık 10 katı kadardır. Klinik açıdan önemli olan, toplam vücut magnezyumunun yaklaşık %0,3'ü serumda bulunur. Total serum veya plazma Mg düzeyi, vücuttaki toplam Mg içeriğini tam olarak yansıtmaz. Sadece serum Mg seviyesine (%0.3) bakarak magnezyum yetersizliği hakkında kesin bilgi edinmek mümkün olamamaktadır.
Magnezyum (Mg), insan vücudunda en bol bulunan dördüncü mineraldir. Bu besin, 600'den fazla enzimde kofaktör veya aktivatör olarak görev yapar ve hücre dışı kalsiyum seviyelerini etkiler. Magnezyum, RNA ve DNA sentezlerinde, hücrede antioksidan seviyesinin korunmasında ve enerji metabolizmasında kullanıldığından normal hücresel fonksiyonların sürdürülmesi için vazgeçilmezdir.
Doğada doğal olarak yetişen pek çok gıda magnezyum içerir, ancak beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler nedeniyle tüketimi son yıllarda önemli ölçüde azalmıştır; ayrıca, gıda işleme sırasında magnezyumun gıdadan çıkarılması da magnezyum alımının azalmasına katkıda bulunur. Magnezyum açısından zengin gıdalar arasında badem, muz, siyah fasulye, brokoli, esmer pirinç, kaju, keten tohumu, yeşil sebzeler (ıspanak), kuruyemiş, yulaf ezmesi, tohumlar (kabak, susam, ayçiçeği), soya fasulyesi, tatlı mısır, tofu ve tam tahıllar bulunur.
Çeşitli uluslararası kılavuz verilerine göre, yiyeceklerle birlikte optimal Mg gereksiniminin kadınlar için 270-320 mg/gün ve erkekler için 340-420 mg/gün olduğu öngörülmektedir. Magnezyum dengesinin sağlanması için günde yaklaşık her 1 kg vücut kütlesi başına 5-7 mg/kg magnezyum alınması gerekliliği belirtilir. Ancak sporcularda, yaşlılarda, çeşitli kronik hastalığı olanlarda, hamilelik ve emzirme döneminde Mg ihtiyacı ve alımı artabilir.
Magnezyumun vücutta emilimini etkileyen bazı durumlar;
*Aşırı etanol, alkolsüz içecekler ve kahve alımı vücut Mg seviyelerini azaltabilir.
* Patojenik bağırsak mikrobiyotası diyetten Mg emilimini azaltabilir.
* D vitamini, Mg emilimini artırabilir.
* B6 vitamini birçok enzim sisteminde Mg ile işbirliği yaparak hücre içi Mg
birikimini artırabilir;
Ulusal Sağlık ve Beslenme İncelemesi (NHANES) verilerine göre, magnezyumun daha yüksek alımı genel popülasyonda D vitamini eksikliği ve/veya yetersizliği riskini azaltmıştır. Magnezyum vücutta mevcut olan endojen D vitamininin işlevlerini yerine getirmesi için aktivasyonuna veya uyarılmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca P5P (B6 vitamini), D vitamini sentezini destekleyen Magnezyumun, hücre içinde artışını destekleyici bir vitamindir.
Takviye edici gıdalarda magnezyumun inorganik formları mineral tuzlarına (Magnezyum oksit, klorür, sülfat); organik formları ise organik asitlere (sitrat, malat..) ve aminoasitlere (glisinat, taurat) bağlanır. İnorganik tuzların zayıf çözünürlüklerine karşın organik Magnezyum bileşikleri yüksek düzeyde çözünürdür. Bu sebeple organik Mg tuzlarının emilimi-biyoyararlanımı inorganik tuzlardan daha yüksek olabilmektedir.
Kaynakça
Takviye edici gıdalar ilaç değildir. Hastalıkların önlenmesi veya tedavi edilmesi amacıyla kullanılamaz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.